Slijtage aan onderdelen gaat vaak langzaam en tegen de tijd dat het zichtbaar wordt, is de schade alleen door vervanging te verhelpen. Lagers in wielen worden veel belast door wisselende krachten en zijn een belangrijke schakel in het overbrengen van de geleverde trapenergie. Het is dus belangrijk om deze onderdelen in een goede conditie te hebben en te houden.

Bij de wielen die ik voor enthousiaste wielrenners en zeker mountainbikers op spaakspanning controleer, kom ik vaak  slijtage op deze asdelen tegen. Soms kun je dat oplossen door de lagerdelen te reinigen en weer van het juiste smeermiddel te voorzien. Toch zijn heel veel sportieve rijders te laat met het vervangen van het vet. Een complete lagerrevisie van de achternaaf en body geeft je dan weer een lichtrollend wiel.

De standaardlagers voorzie ik van het juiste smeermiddel. Strandracers hebben een andere bescherming nodig dan bijvoorbeeld een racefiets waarmee je de Alpen doorfietst.

Regelmatig monteer ik ook keramische lagers. Door de hardheid van de kogel en de kogelbanen krijg je een heel laag energieverlies. Ook de duurzaamheid is erg groot. Let op: er is ook veel ‘keramisch’ te koop wat die naam maar gedeeltelijk mag dragen en dus niet de bovengenoemde voordelen heeft.