Strandracen, deze activiteit heeft niets met de zon, strandkleding en een lekkere temperatuur te make. Ook gaat het niet over het z.s.m. zoeken naar die enige overgebleven parkeerplaats bij het strand. Nee, deze bezigheid is voor echte bikkels, mannen en vrouwen die zich niet door een beetje wind, regen of sneeuw laten tegenhouden om eens een flink stuk over de Nederlandse en Vlaamse stranden te racen met een mountainbike-cyclocross-combifiets.

Deze vorm van offroad rijden is in Nederland steeds populairder geworden en heeft ook een Nederlands kampioenschap gekregen. Het is een specialisatie op zich. Kracht, conditie, behendigheid, wedstrijdinzicht, hardheid en doorzettingsvermogen in de juiste verhoudingen zijn de kenmerken voor succes in deze wedstrijdvorm.

Het materiaal is door de jaren heen steeds verder ontwikkeld om maar zo efficiënt mogelijk met je fiets over het losse zand te kunnen rijden. Je ziet nu heel gave fietsen die onder de noemer ‘beachracer’ te koop zijn. Ballonbanden met weinig profiel, een breed stuur met een aerodynamische positie, racefietsonderdelen gecombineerd met ATB- en cyclocrosscomponenten en een ‘vaste’ voorvork voor o.a. een lichter geheel. De fietsen worden (net als de berijders) zwaar belast, het scherpe losse zand kruipt tussen de kleinste onderdelen en het zoute zeewater sijpelt langzaam tussen mechanische metalen delen. Dit zorgt voor extra slijtage en een slechtere werking.

Het is dus noodzakelijk dit goed voor en na de wedstrijd te behandelen. De kabels, lagers in de wielen, trapas, balhoofdstel en scharnierpunten van derailleurs en remmen krijgen extra aandacht van de mecanicien. De banden moeten met een lage spanning gereden kunnen worden (vaak tubeless) om gemakkelijker over het losse zand te komen. Dus even experimenteren met de fietspomp om tot de voor jou meest ideale bandenspanning te komen.

Bij Bike Pitstop prepareren we ook de strandracers, zodat je zelf niet meer aan je fiets hoeft te denken en alleen maar hoeft te trappen.

We wensen iedereen veel plezier op het strand.

Op 13 december tijdens het Nederlands kampioenschap kijken wij zeker naar prestaties Richard Jansen en Minke van Dongen.